מה עוצר רבים מלהצליח? מהו הדבר הקריטי להצלחה?

1. מה הופך חיים למוצלחים?

יש הרבה אנשים שמרגישים "תקועים" בחיים שהם לא אוהבים, במצבים שהם פחות מאידיאליים. חלקם בורחים באמצעות אכילה מופרזת, סמים, אלכוהול, סרטים וסדרות, חלומות בהקיץ ועוד. איך יוצאים מהתקיעות הזאת?
איך נכנסים ל ZONE שלנו, למסלול של תכלית, משמעות ותחושת הצלחה ומימוש עצמי?

בנג'מין בלום, ערך סדרה ארוכה על אנשים מצליחים בתחומם – החל במתמטיקאים, דרך אתלטים מצליחים ומטפסי הרים ועד לאמנים, ומה שהוא גילה, היה שהצלחה זה לא עניין של "כשרון". 40 שנה של מחקרים, גילו שאם אדם אחד יכול ללמוד לעשות משהו, רוב האנשים האחרים יכולים ללמוד משהו, בהינתן התנאים המתאימים. אם יש רצון, מאמץ, מספיק זמן והתמדה, רובנו יכולים להשיג את מה שמהווה הצלחה עבורנו.
זה לא קורה ביום אחד, אבל בכל מקרה, הצלחה זה לא פוקס ולא צירוף מקרים, וזה בוודאי לא הוקוס פוקוס.

 

2. אז מה עוצר רבים מלהצליח? מהו הדבר הקריטי להצלחה?

הלימה.

הצלחה איננה קשורה לתכונת אופי ספציפית, אלא להלימה בין המקום שבו אנחנו נמצאים לבין המקום שבו אנחנו רוצים להיות. מה זה אומר?

א. להיות בקונטקסט הנכון עבורנו: המיומנות הנכונה בתפקיד הנכון.

ב. להיות מוקף באנשים טובים אחרים.

ג. סיפור שאנחנו מספרים לעצמנו, שמחבר אותנו לעולם בצורה שגורמת לנו לשאוף להתקדם, ליצור ולעשות טוב לקבוצה מסוימת של אנשים.

ד. רשת קשרים של אנשים שמסייעים לנו

ה. עבודה או תפקיד שממנפים את היכולות והנטיות שלנו

ו. רמת בטחון עצמי שגורמת לנו לראות בכשלון מעידה זמנית והזדמנות למידה, ולא עדות לחוסר ערך עצמי.

ז. איזון בין הכוחות שמניעים את חיינו, ומסייעים לנו לייצר חיים ללא חרטות

 

3. איך עושים את זה? איך נכנסים ל ZONE שלנו?  

השלב הראשון לכניסה ל ZONE שלנו ולמציאת הלימה בחיינו, הוא, כמובן, להבין אותנו, את האישיות שלנו, את הטבע שלנו. במה אנחנו טובים? מהן התשוקות שלנו? איזה רגשות מניעים אותנו ואיזה מכבים אותנו? יש הרבה דגים בים – איזה סוג של דג אנחנו?

השלב הבא, אחרי שהבנו "איזה סוג דג" אנחנו, הוא לבחור את "האגם הנכון" עבורנו. באיזו סביבה נוכל להפיק את מקסימום התועלת מהתכונות שלנו?  איזה קונטקסט, יוציא מאתנו את המיטב? יש דברים כמו שטרודל תפוחים עם גלידת וניל וקינמון, שפשוט הולכים טוב ביחד. אם אתם "הקינמון", על איזו "עוגה" צריך לפזר אתכם כדי להפיק את מקסימום הטעם?  

השלב השלישי, שכנראה מקבל הכי פחות יחס: האנשים שבחיינו.

לא משנה אם אתם מדברים על אושר, הצלחה או חיים ארוכים, אחד הפרמטרים הכי משמעותיים, אם לא המשמעותי שבהם, הוא קשר עם אנשים אחרים שמשמעותיים בחיינו, אוהבים אותנו, ושמחים לראות אותנו הופכים להיות האדם שאנחנו רוצים להיות.
 

אחד הדברים המשותפים לאנשים שחיו מעל גיל 100, הוא שיש להם חיים פעילים, עם הרבה חברים ובני משפחה שרואים בהם אנשים משמעותיים, ולא אנשים שצריך להשליכם לבית אבות.
ג'ורג' ווליאנט שהוביל מחקר ארוך שנים שבחן אנשים למשך חייהם – מהאוניברסיטה ועד למוות, שאל אותם לפני שהלכו לעולמם, מה באמת היה משמעותי בחיים שלהם. התשובה שלהם תמיד נגעה למערכות היחסים עם אנשים אחרים. זו בשורה רעה מאוד אם אתם נרקסיסטיים, וזו בשורה מצוינת אם אתם אנשים אמפתיים ומלאי חמלה.  

הקשר בין קשרים אישיים וחיים מאושרים נבדק על ידי החוקר והסופר שון אכור (Achor), במחקר בו הוא בחן 1,600 סטודנטים בהרווארד ב-2007. ומה הוא גילה? קורלציה של 0.7.

זה הרבה?

ובכן, זה יותר מהקורלציה שקיימת בין סרטן ועישון סיגריות.
מסתבר, שכדי לייצר את אותו האפקט על אושר של חברים טובים בחיינו באמצעות כסף, נצטרך להרוויח 121 אלף דולר בשנה יותר ממה שאנחנו מרוויחים היום. כלומר, חברים טובים וקשר טוב עם בני משפחה הם שווי ערך (מבחינת אושר) לתוספת שכר של כ-10 אלף דולר בחודש.

(עוד על הקשר בין אושר וכסף, כאן. )

ומה לגבי אילון מאסק?

גם אנשים שנדמה לנו שהם גאונים, סופר-סטארים ומגה מצליחים, נניח אילון מאסק, קיבלו ה-מ-ו-ן עזרה מהרבה אנשים רבי עוצמה במהלך החיים שלהם. רק תחשבו שאם אנשים כמו נשיא ארה"ב בזמנו ברק אובמה, ג'ף סקול (eBay), פיטר ת'יל (אחד המשקיעים הטובים בעולם) ושאר חברי המאפיה של PAYPAL, היו עוזרים לכם, כנראה שגם הייתם מגיעים להישגים לא רעים נכון?
 

רגע, מה זאת אומרת "עזרו"?

ברק אובמה דאג ישירות ובעקיפין שקבוצת החברות של אילון מאסק (טסלה, ספייס-אקס וסולאר-סיטי) יקבלו למעלה מ-5.5 מיליארד דולר במענקים וחוזים ממשלתיים, והציל אותן למעשה מפשיטת רגל. מאסק עמד למכור את טסלה ב-200 מיליון דולר לגוגל. שבוע לאחר לחיצת היד עם לארי פייג', מייסד גוגל, מאסק קיבל הודעה ש-450 מיליון דולר, מתנה מממשלת ארה"ב, צפויים להיכנס לחשבון וביטל את העסקה - וטסלה שווה כיום 600 מיליארד דולר.

ג'ף סקול, מיליארדר, לא רק השקיע במיזמים של מאסק, אלא גם נתן לו לגור בבית שלו בבל אייר בחינם בתקופה שמאסק השקיע את כל הונו במיזמים שלו.
יום אחד, סקול נכנס לבית כדי לבדוק מה קורה, ואשתו הקודמת של מאסק נבהלה ושאלה אותו מה הוא עושה שם. "מה אני עושה פה? זה הבית שלי!" השיב סקול. מסתבר שמאסק סיפר לה שהוא שכר את הבית, ולא קיבל אותו במתנה מחבר לכמה חודשים עד שיתארגן.

חברי "המאפיה של PAYPAL" ות'יל, היו, בין היתר, המייסדים של עשרות מיזמים סופר מצליחים, לרבות יוטיוב, רדיט ולינקדאין, וגם בין המשקיעים הראשונים של אחת ההשקעות הכי טובות במאה ה-21, פייסבוק. והם גם היו שם בשביל מאסק, שלמרות שהוא כמובן אדם עם יכולות יוצאות מן הכלל –  עכשיו הוא מאוד משתדל להעמיד פנים שהוא הצליח בכוחות עצמו.

כנראה שאי אפשר להצליח -ולא ממש משנה איך אתם מגדירים הצלחה - בלי עבודה קשה, חזון והתמדה. אבל, ואת זה לא מעט אנשים שוכחים, גם קשה מאוד להצליח בלי עזרה של אנשים סביבנו. גם הצלחה עבורנו זו משפחה אוהבת, אנחנו יודעים גם מערכות יחסים עמוקות ומשמעותיות, דורשות מאתנו לא מעט השקעה ואנרגיה. 

 

4. בונוס: 3 אופציות

מה אפשר לעשות עכשיו?

א. כלום. לא לשנות שום דבר. אפשר להיות ציניים, להגיד שזה הכל עניין של מזל ולהישאר במקום שבו אנחנו נמצאים. אחרי הכל, אלו בסך הכל החיים שלנו...
 
ב. ללמוד להכיר את עצמנו, לקרוא, לחקור, לבחון ולשאול את עצמנו הרבה שאלות.

ג. ללמוד ממישהו שכבר קרא, חקר, בחן, שאל ואסף את הכל לתוך תהליך מסודר. או, אם להיות ממש ספציפי, להגיע, בשעה 21:00, יום א', ה-31 למאי, לשידור מיוחד אונליין שבו אני מסביר איך נכנסים ל ZONE שלנו. אם זה מרגיש לכם רלוונטי, אתם מוזמנים להירשם (חינם) באמצעות הקישור הזה