איך משנים את העולם עם... בוריטו?


מה גורם לאנשים להתאהב בבוריטו? כשבצ'יפוטלה מסבירים להם שהם לא קונים "סתם" בוריטו. 

רגע, מי זה צ'יפוטלה? רשת מובילה למכירת בוריטו. 
התוצאות העסקיות בשנה האחרונה היו טובות. בניגוד להרבה חברות שנפגעו מהקורונה, צ'יפוטלה דווקא יצאה מחוזקת: מכירותיה בדיגיטל זינקו ביותר מפי 3 והגיעו לחצי מסך ההכנסות של החברה. ולכן היא יכלה להרשות לעצמה לממן ספוט בעלות של 5.5 מיליון דולר ל-30 שניות.

החברה הוקמה ב1993. ביום הראשון לפעילות שלה, ההכנסות שלה עמדו על 450 דולר. היום, היא מכניסה בערך 15 מיליון דולר ביום. את הדחיפה העיקרית לצמיחה שלה, היא קיבלה מהשותפה העסקית דאז, מקדונלדס. ענקית הפסטפוד הגיעה בשלב מסוים ל-90% אחזקה, עד שעשתה טעות חמורה בגלל לחץ על המשקיעים בוול-סטריט על המנכ"ל החדש – ומכרה את אחזקותיה. מאז, עלו מניות צ'יפוטלה בצורה דרמטית והגיעו לשווי של 42 מיליארד דולר.
מה שאומר שמקדונלדס הפסידו כ-35 מיליארד דולר.
אופס.

הפרסומת לסופרבול היא הראשונה אי פעם לחברה. בצ'יפוטלה חששו לעשות שימוש בסלבריטיז ובהומור כפי שמקובל בסופרבול, והחליטו להתמקד במסר שחשוב לכולנו: איך לעשות עולם טוב יותר >> באמצעות בוריטו. 
הקונספט של צ'יפוטלה הוא food with integrity.
הם מזכירים לכולנו שמה שעושה אוכל טוב, זה קודם כל הרכיבים שלו. הם מדברים לקהל שלהם, שאותו הם מגדירים "מוכוון קהילה". והם רוצים להראות ללקוחות שבכל פעם שהם קונים בוריטו בצ'יפוטלה, הם עוזרים לעשות עולם טוב יותר. כל מי שהזמין ביום הסופרבול, קיבל את המשלוח חינם ו-דולר מכל הזמנה מעל 10 דולר נתרם לארגון לתמיכה בחקלאים צעירים, National Young Farmers Coalition
צ'יפוטלה מסבירים שקשה מאוד לחקלאים צעירים להקים עסק חדש בארה"ב, בגלל שמחיר האדמה יקר להם, והיא התחייבה לתרום לפחות 5 מיליון דולר למטרה זו.  
צ'יפוטלה אגב, תורמת 5% מהרווחים של "משקאות הטרקטור" שלה לטובת חקלאים, ובמהלך פברואר, כל מי ש"מעגל" את ההזמנה שלו כלפי מעלה, לדולר הקרוב, יכול לבחור לאיזה ארגון שתומך בחקלאים צ'יפוטלה תתרום דולר בשמו.

איך?
הנה גרסת ה-60 שניות (בפועל, צ'יפוטלה הציגה בסופרבול את גרסת חצי הדקה). 

 

הפרסומת מראה לנו את הילד התמים שבנו, שחולם לשנות את העולם, ועוברת על דברים שעושים את העולם טוב יותר:
פחות פליטת פחמן דו חמצני, 
פחות בזבוז מים, חקלאים שמחים, פלפלים ועגבניות מגודלים, נאספים ומובלים.
חותו הגדולה והמרירה של הילד לא מפספסת הזדמנות לעקוץ אותו ולרדת עליו "You are so weird.". גם כשנראה שהיא לא מקשיבה לו, היא פתאום מעירה לו "That's not a thing". האחות היא גרסה מאוד עדינה של המגזר התעשייתי, "האויב" של צ'יפוטלה. בזמן שיש תאגידי ענק חקלאיים שעסוקים בהנדסת מזון וכימיקלים שפוגעים בבריאות שלנו בחקלאים הקטנים, הקורבן שאיש לא חושב עליו, צ'יפוטלה היא הטובה בסיפור, זו שדואגת לעתיד העולם: לבריאות שלנו, לאיכות הסביבה ולעתיד החקלאי הקטן.
הציבור כבר יודע שהאוכל של צ'יפוטלה טעים, טרי וקצת יותר יקר, אבל שווה את הכסף. 
אבל הרעיון של צ'יפוטלה הוא שתבין שאנחנו לא רק אוכלים "סתם בוריטו", אלא משנים את העולם, בוריטו אחד בכל פעם.

---

בונוס: ב-2014, יצאה צ'יפוטלה עם סרט אגרסיבי שנקרא FARMED AND DANGEROUS, עם קריצה לסדרת "מהיר ועצבני", שבו הוצגה תעשיית המזון האמריקאית בצורה נוראית, אם כי מאוד משעשעת. בהחלט שווה צפייה.