1. למה אתה עושה את מה שאתה עושה?
מיוז ג'יוואה, היגר לאירלנד ממערב אפריקה. בהגיעם לאירלנד, הוא, אמא שלו ואחיו נלקחו לחדר צדדי, שם הם הופשטו כדי לעבור בדיקה רפואית, כדי לוודא שאין להם מחלות.
הזיכרון הזה שלו, עומד שם כילד בן 10, חשוף, מושפל, לא מרפה ממנו, גם 40 שנים לאחר מכן.
אבל אל תטעו, החוויה הזאת, לא הפכה אותו למריר או אנטי-ממסדי.
כיום, מי שהיה ילד מושפל, הוא פרופ' לרפואה, העורך הראשי של מגזין הרפואה האוסטרלי (Australian Medical Journal), רופא כללי במלבורן, אוסטרליה, וסגן הדיקן וראש מערך החדשנות בבית הספר לרפואה שבאוניברסיטת נוטרה דאם, שם הוא שוקד על "המצאת הרופא מחדש".
ובתור חלק מהממסד, הוא בחר להיות רופא לא רק כדי לדאוג שאנשים יחושו בטוב – אלא גם שהם ירגישו טוב בזמן שהוא עושה את זה.
למשל, יש לו נוהג לקום מהכסא המנהלים שלו כשהוא מקבל פציינט, ולהציע את המושב לחולה. הוא עצמו, מתיישב על הכסא הסטנדרטי שמיועד לפציינטים. מדוע?
כי כסא מנהלים זה הכסא של "הבעלבית": זה המקום שבו יושב הבוס, בעל המאה, בעל הסמכות, האיש החשוב, זה שמחליט.
ואולי זו הסיבה לכך שפרופ' ג'יוואה הבחין שכאשר הוא מושיב שם את הפציינטים שלו, הם מרגישים שהם בשליטה על ההחלמה שלהם?
2. מה משותף לדבורים, ויקטור פרנקל, וסימון סינק?
מה המטרה של דבורה?
לייצר דבש, כמובן.
אבל מה המטרה האמיתית שלה? למה היא עושה את מה שהיא עושה?
ובכן, המטרה האמיתית של הדבורה (לפי המדע, לפחות), היא האבקה - להעביר אבקנים מפרח לפרח. וזה חשוב, כי בלי דבורים, כנראה לא יתאפשרו חיים על פני כדור הארץ.
אבל זה חשוב לבני אדם – ולא פחות חשוב – הדבורה לא יודעת את זה. "בלי דבורים, אין יבולים" אומר הפתגם. בלי דבורים בעולם, יגמר האוכל (לרובנו) בתוך כ-4 שנים.
לפני קצת פחות משנה, סיפר לי חבר טוב שהוא עשה קורס של סימון סינק. FIND YOUR WHY, זה נקרא, ובו אתה מוצא את ה"למה" שלך.
הסיפור פה נפלא: אנחנו יודעים שאצל חלק גדול מהחברות והאנשים המצליחים, יש במפורש או במרומז איזה "למה" פנימי.
אם עדיין לא צפיתם בסינק מסביר את הקונספט, מומלץ בהחלט.
סוגיית ה"למה", הפכה לפופולארית בעקבות עבודתו של ד"ר ויקטור פרנקל (FRANKEL) ששרד 6 ימים באושוויץ, ועוד שנתיים וחצי במחנות כפייה אחרים. פרטים על כך, כאן.
סינק, שהרצאתו היא אחת הפופולאריות בTED, הפך את שאלת הWHY למרכזית בקרב יזמים ומנהלים, וספריו הפכו לרבי מכר.
וכאמור, הוא גם שותף למיזם, סדנה שמסייעת למצוא את הלמה.
מיד כשהחבר מסיים לספר לי על הקורס - הוא יודע שקראתי את ספריו של סינק ואני מכיר את עבודתו - אני אומר לו "תן לי לנחש: 3 המילים האחרונות ב'למה' שלך, הן "עולם טוב יותר", נכון?".
החבר משתתק לרגע, ומפטיר קללה בחצי פה. (ואז שנינו צוחקים).
הסיבה שרוב האנשים נמשכים להסבר של סינק, הוא, שההסבר עצמו נותן משמעות מאוד יפה למשהו שאנחנו יודעים שהוא מצליח (חברת אפל). וכאשר אנחנו עושים את הקורס של מציאת הלמה שלנו, אנחנו רוצים את אותו הדבר – הרגשה טובה שיש לנו משמעות בעולם הזה.
בגלל זה, רוב האנשים מסיימים את הלמה שלהם ב"עולם טוב יותר".
זה מרגיש ממש טוב.
אבל זו לא האמת.
3. למה אתה ב-א-מ-ת עושה את מה שאתה עושה?
למה אנחנו עושים את מה שאנחנו עושים, לא קשור לאיזה עולם נפלא אתה רוצה שיהיה לנו.
למה?
כי אנחנו עסוקים בעצמנו.
(לא אתם, כמובן. אני מדבר על האנשים האחרים).
נעשה תרגיל קצר, שאני עושה גם בסדנת הסטוריטלינג שאני מעביר.
אם אני אספר לכם על הבריון של הכיתה, שהיה מחטיף לכולם מתי שרק התחשק לו, או הילד השמן בבית הספר שהיה מחביא המון אוכל וממתקים בתיק שלו או סבתא שלי, שהיתה שצובטת אותי בלחיים בכל פעם שהיתה רואה אותי, את מי אתם מדמיינים?
את הבריון שלי או שלכם? את הילד השמן שלי או שלכם? את סבתא שלי או את שלכם?
את שלכם כמובן.
למה? כי אנחנו מרוכזים בעצמנו.
ואם אנחנו מרוכזים בעצמנו, כנראה שגם ה"למה" שלנו יגיע מאותו המקום.
עכשיו, אתם כנראה חושבים שזו ביקורת, וזו לא.
אמרנו מקודם שלדבורה אכפת מדבר אחד: ייצור דבש.
בלי שהיא מודעת לכך, היא עושה דברים נפלאים עבור העולם שלנו - וגם מדי פעם עוקצת אותנו, אבל בסה"כ, דבורה היא בעל חיים נפלא וחיוני לקיום חיים בעולם.
פרופ' ג'יוואה, יכול בקלות לדבר על כמה חשוב להיות רופא, להפיץ ידע, להפיץ חדשנות רפואית וללמד את הדור הבא של רופאים – והוא עושה את כל הדברים הנפלאים הללו.
אבל זאת לא תהיה האמת של "למה" הוא עושה את זה.
הלמה האמיתי שלו, קשור לכאב שחווה, לטראומה, לרגש חזק שמוביל אותו. כנראה זה יהיה משהו כמו "אני לא רוצה שאף מטופל שלי ירגיש כמו שאני הרגשתי באותו חדר צדדי באירלנד".
הלמה של פרופ' ג'יוואה, נוגע אליו.
אם המילים "עולם טוב יותר" נמצאות ב"למה" שלכם, זה אומר שכנראה שאתם רוצים להרשים מישהו (אולי אפילו את עצמכם), ולהרגיש טוב יותר, על חשבון אנשים אחרים (כי הם לא מצילים את יערות הגשם או עוזרים לנזקקים, ואתם כן, נשמות טובות שכמותכם).
החיים של כל אחד מאתנו ללא ספק יכולים לתרום לשיפור באיכות הסביבה, לשלום עולמי ולהזנה של ילדים רעבים, אבל זה לא באמת ה"למה" שלנו.
ה"למה" האמיתי שלכם יכול להיות גם משהו שיצרתם, שאתם מאמינים שהוא חשוב ויזכה אתכם בתשומת לב, מחמאה ואהבה. וזה יכול להיות מניעה של תחושת פגיעות או כאב - כי כמו "קפטן אמריקה" שהפך מחלשלוש ל"נוקם הראשון", נמאס לכם לראות אנשים חלשים מקבלים מכות. הלמה שלכם האמיתי שלכם חייב להיות אישי. שלכם.
ה"למה" אתם עושים מה שאתם עושים בדרך כלל לא יהיה מרשים, הוא לא יהיה סקסי והוא לא משהו שנעים לנופף בו, כי הוא יחשוף שיש בכם פגיעות ורגשות, רחמנא לצלן. אבל ה"למה" הזה הוא שלכם, הוא מניע אתכם וכנראה שהוא בחר בכם – ולא להיפך, בין אם אתם מודעים לכך או לא.