25 רעיונות לחידוש המודל העסקי

מחפשים רעיונות חדשים לשינוי בעסק? אולי תוכלו לשאוב קצת השראה מהדוגמאות להלן:

  1. חנות בתוך חנות. בעל החנות הגדולה הופך להיות "מיני קניון". בעל החנות הקטנה, נהנה מהטראפיק מבלי להקים תשתיות. זה מתאים, בין היתר, לחנויות גדולות שיש להן טראפיק משמעותי מצד אחד, ומצד שני, למוצרים שמורכב למכור אונליין.
    זה כמובן יכול להיות רלוונטי גם לעסקים שאינם "חנות" ומוכרים שירותים.
  2. חנות פופ אפ בתוך חנות. בעלי קהילות אונליין יכולים להקים פעם בכמה זמן חנות זמנית, ולמכור את תוצרתם לאנשים שגם רוצים "להרגיש" את המוצרים לפני שהם קונים.
  3. פופ-אפ אונליין >> אפשר לייצר חנות בתוך חנות גם אונליין, לזמן מוגבל.
    זה מאפשר לספק קטן ומתמחה להגיע לשוק גדול יותר וליהנות מתשתית לוגיסטית של החנות הגדולה, והחנות הגדולה מייצרת עניין בקרב לקוחותיה, תחושה אצל הלקוחות של תמיכה בקטנים, וערך מוסף שמגיע ממוצרים מתמחים.
  4. יש לכם טראפיק ואתם יודעים לזהות ביקוש? תייצרו שוק של קונים ומוכרים, ותגבו עמלה מכל עסקה. הנכס שלכם עבור הקונים הוא ממשק בונה אמון, שמאפשר להם להשוות בין הרבה מוכרים ולקבל החלטה הרבה פחות מסוכנת.
  5. תציעו שירות בסיסי בחינם, ושירותים מתקדמים יותר בתשלום (מודל פרימיום, כמו בלינקדאין, למשל). זה גם יכול להיות תוכן חינם (טקסט, וידאו), כאשר מי שרוצה ייעוץ פרטי, כבר ידע למי לפנות, לא?
  6. תמכרו את המוצרים שלכם במיקרו-עסקאות, על בסיס זמן פנוי. למשל, אתם יכולים לייעץ בזמן הנסיעה הביתה מהעבודה, במחיר מופחת.  
  7. יש לכם מוצר? תכניסו למוצר שלכם חלקים שאפשר להחליף (פיזית או דיגיטלית), כדי שתוכלו למכור תוספות ושדרוגים, ולהגדיל נאמנות לקוחות.
  8. תמכרו, תמחזרו או תשכירו מוצרים ישנים. זבל של אדם אחד הוא חומר גלם של אדם אחר. דברים שאדם אחד שכח או חושב ש"כולם יודעים", הם לפעמים רגע של אאוריקה עבור אחר.
  9. אם כולם מוכרים בנפרד, תארזו יחד כמה מוצרים, ותמכרו אותם בחבילה אחת (באנדלינג).
  10. אם כל השוק שלכם מנסה להיות "יוקרתי", תציעו שירות בסיסי יחד עם מחיר נמוך.
  11. במקום למכור מוצר, תמכרו כשירות את התועלת שהמוצר אמור להביא (למשל, במקום למכור מקדחה, תמכרו את שירותי ההנדימן). מה אנשים ב-א-מ-ת קונים, כשהם קונים את המוצר? אולי אפשר לקצר להם את הדרך לתוצאה, אם הם מוכנים לשלם יותר?
  12. תהפוך יכולת ארגונית פנימית, למוצר או לשירות. אם אתה צריך את זה ואתה עושה את זה טוב, למה אתה חושב שאחרים לא? אמזון שכללו את זה לדרגת אמנות, כמובן.
    בעיה פנימית שלהם (הצורך באחסון יעיל) הפכה להיות AWS, הפתרון המוביל בעולם בתחום שירותי הענן.
  13. אם ערוצי ההפצה לא מוסיפים ערך, אבל עולים המון, תעקוף את המתווכים, ותפנה ישירות ללקוחות (אחת הראשונות לעשות זאת בעולם המחשוב, היתה דל מחשבים)
  14. תקבע מחיר גג ממנו אפשר רק לרדת, ותאפשר ללקוחות להגיש הצעות כשכל הקודם זוכה
  15. תייצר קהילת חברים, עם תוכן ו/או שירותי ערך מוסף, שבה חברות עולה כסף במנוי. זו הזדמנות לחבר אליך את הלקוחות הטובים ביותר שלך.
  16. תמכור שימוש חלקי במשהו, למשל על בסיס יחידות זמן (TIME SHARE) או על בסיס פנאי. חברת ג'טלי (JETTLY) עשתה למטוסים פרטיים מה שאובר עשתה בתחום ההסעות. למה שמטוס פרטי שלך יעמוד לא מנוצל, כשמקום להפסיד, אתה יכול להרוויח עליו כסף?
  17. שלמו אחוזים מעסקאות לארגונים גדולים עם מוצרים מוכחים ומוכרים, כדי לשווק בבלעדיות את המוצר שלכם ללקוחות שלהם – או להיפך.
  18. תייצר כמה רמות של שירות, ותגבה מחירים שונים על כל רמת שירות. לא "כולם" רוצים את מה שנדמה לך שהם רוצים. למשל, לא כל מי שקונה דירה, רוצה לעצב אותה ולאבזר אותה.
  19. תחייב על שימוש בפועל, ולא לפי יחידות זמן כמו חברות טלפון של פעם.
  20. במקום לתפור מוצרים לפי צרכי הלקוח, תציע חבילות סטנדרטיות כדי לצמצם עלויות.
  21. במקום למכור לפי שימוש, תמכור מנוי חודשי או שנתי, כמו שעושים בנטפליקס.
  22. תעודד אנשים לייצר תוכן בחינם עבורך, ותאפשר להם בתמורה לקבל גישה לתוכן של אנשים אחרים. במקביל, תוכל לעשות שימוש בתוכן ו/או בדאטה, למשל למכירת פרסומות או מוצרים ללקוחות רלוונטיים.
  23. תאפשר הוזלת מחירים על ידי קבלת תשלום קבוע מראש בגין קניה ממך. אם ממילא הם מתכוונים לקנות בעתיד, הם יכולים לקנות מראש ולחסוך.
  24. תמכרו את הפלטפורמה במחיר מסובסד, ואז את החלקים המתכלים במרווח גבוה (נספרסו, ג'ילט, פלייסטיישן).
  25. במקום למכור, אפשר גם להחכיר בצורה יצירתית. חברות כמו קדילאק, פורשה ומרצדס עושות ניסויים כאלה, כשהן מאפשרות ללקוחות להחליף מכוניות מדי חודש - כמו חוזה שכירות של מכונית לטווח ארוך, אבל עם מכוניות ממש שוות. 
  26. *בונוס* עוד על חדשנות באמצעות מודל עסקי, אפשר לקרוא כאן

יש לכם הצעות נוספות?
---
נקודת מבט נוספת, מתוך ה BUSINESS MODEL CANVAS, אפשר למצוא כאן