בחנו את עצמכם: האם יש לכם עין טובה להשקעות?

 1. בחנו את עצמכם: האם יש לכם עין טובה להשקעות?

תחשבו שאתם מנהלי השקעות, וצריכים להחליט אם להשקיע בחברות הבאות:

  1. החברה הראשונה, ניסתה למעלה מ-400 סרטונים, אבל כולם הפסידו כסף. רק הפרויקט האחרון, הצליח ועושה רושם שהוא מייצר תעשייה חדשה. אבל עם היד על הלב, האם הייתם רוצים להשקיע ביזם "לוזר", שהצליח רק בפרויקט אחד מתוך 400?
     
  2. החברה השנייה, בנתה 51 משחקים לסלולרי, אבל הם היו כל כך גרועים, שהם שרפו מיליונים. המשחק האחרון, מס' 52, בו הם השקיעו 50,000 דולר – מעט המזומן שנשאר בקופה, עושה רושם שהולך להיות מצליח. השאלה היא: אתם רוצים להשקיע ב"לוזר" שמצליח באחד מתוך 52 פרויקטים? לא עדיף לחפש אלטרנטיבה של מישהו עם "מגע זהב" שמבין מה הוא עושה?
     
  3. ב2017, רבע מהעלייה במדד הS&P500 (22%), שעוקב אחר הביצועים של 500 המניות הגדולות בארה"ב,  נבעה מ-5 חברות בלבד. עליה של אחת מהן, חברה שעיקר השווי שלה נובע ממוצר אחד שלה, פיצתה על ירידות במניות של 321 חברות.
    האם הייתם משקיעים בחברה שההצלחה שלה תלויה בעיקר במוצר אחד? היית מסכנים את הפנסיות של היקירים שלכם?

     
  4. חברה אחרת, שגם מנייתה עלתה בקצב מדהים בשנים האחרונות, יש שיאמרו "התנפחה", ניסתה למעלה מ-300 מוצרים חדשים שונים, אבל רק 2 קווי מוצר שלה מרוויחים כסף. הייתם משקיעים בה או שהייתם חושבים למצוא מישהו שמצליח להרוויח רק ב0.7% מהפרויקטים שהוא מקים?
     
  5. ה"לוזר" האחרון, הוא אדם שהשקיע בלמעלה מ-400 מניות, אבל הצליח באופן יוצא דופן רק ב-10 מההשקעות שלו. הייתם סומכים עליו שינהל לכם את הכסף? שיעור הצלחה של 2.5%, סריוסלי?
    לא עדיף למצוא מישהו שמצליח בלפחות 80% מהחלטות ההשקעה שלו?



     

***
כתבתם לכם את התשובות? כן או לא יספיקו.
אם כתבתם, אתם מוכנים להתקדם ולבדוק אם צדקתם בכל אחד מהמקרים.

***

2. אז, יש לכם את זה או לא?

אז אני מניח שאתם יודעים לקרוא בין השורות, ומבינים את העניין פה. לא מדובר ב"לוזרים".

 

התשובות הן:

  1. וולט דיסני. הוא עמד בפני פשיטת רגל ב- 1938, ואז הגיעה שלגיה ושבעת הגמדים, והכניסה לחברה עמוסת ההפסדים והחובות למעלה מ-8 מיליון דולר בתוך חצי שנה. 
     
  2. רוביו, יצרנית ANGRY BIRDS, שהפכה להיות מעצמת משחקים למרות שרוב מה שהיא מייצרת, נכשל כישלון חרוץ.
     
  3. מדובר באפל, כמובן. מוצר אחד, אייפון, עם 18% נתח שוק, קוטף 91% מסך הרווחים של תעשיית מכשירי הסלולר ב-2017, ומייצר את עיקר הרווחים והצמיחה של החברה מקופרטינו, קליפורניה. שווי החברה עבר לאחרונה את הטריליון דולר, מה שהופך אותה לבעלת שווי השוק הגבוה ביותר בעולם.
     
  4. ה"לוזר" הזה הוא כמובן ג'ף בזוס, עם אמזון. אחת החברות המדהימות והמרשימות בעולם, נכשלה עם מאות מוצרים ושירותים, ואיכשהו, המשקיעים עדיין קוראים לבזוס גאון, ובצדק.
     
  5. מיהו מנהל ההשקעות שטעה בכל כך הרבה השקעות? שבנה את המוניטין שלו על קומץ השקעות מוצלחות, כששאר השקעותיו היו ממוצעות בלבד?  שמו וורן באפט, מברקשיר האת'אוויי. מכירים?
     

אז אם צדקתם, מצוין – ואם טעיתם, זה בסדר: טעויות הן חלק בלתי נפרד מהעניין.

 

3. איך יכול להיות שכל כך הרבה מהגאונים, בעצם טועים רוב הזמן?

יש עוד הרבה "גאונים", שטועים רוב הזמן. רוב ההצלחות, נבנות על בסיס "כשלונות" – לא מפוארים, אלא קטנים וחביבים, כאלה שאפשר להתאושש מהם כלכלית ותדמיתית, לנקות את האבק מהבגדים, ולנסות שוב. בין השנים 2004 ל-2014, הושקעו כמעט 500 מיליארד דולר ב21 אלף סטרטאפים, על ידי קרנות הון סיכון בארה"ב. מתוכן 100 חברות, פחות מ-0.5%, היו אחראיות להחזר של 500 מיליארד דולר למשקיעים. 
רוב האנשים עכשיו שואלים את עצמם משהו כמו: איך זה יכול להיות שכל כך הרבה אנשים חכמים, עם כל כך הרבה כסף, טועים כל הזמן?
איך אתם הייתם מרגישים עם 98% מההחלטות שלכם היו מתגלות כבינוניות או גרועות?
ואם הייתם במקומם, איך הייתם יכולים להימנע מהטעויות שלהם?

אבל זו בדיוק שורש הבעיה. העניין הוא לא להימנע מטעות, אלא להביט עליה כהזדמנות למידה. תפיסת הlean startup, שאפשר כנראה ליישם בעוד תחומים בחיים, ממליצה להיכשל הרבה, להיכשל מהר, להיכשל בזול.

הדרך הכי טובה ללמוד, היא לנסות, לטעות, להבין ואז לנסות שוב. 

ואם כמעט אף אחד לא מצליח בניסיון הראשון שלו, ואם אם וורן באפט, יכול להיות בינוני בכ-98% מההשקעות שלו, ועדיין להיחשב בצדק לאחד מהמשקיעים הגדולים בכל הזמנים, למה אנחנו כועסים על עצמנו בכל פעם שאנחנו מפספסים או טועים?
יכול להיות שאנחנו מצפים מעצמנו ליותר מדי?