אודיובוק: בונוסים? מסתבר שתמריץ כספי יכול לפגוע בביצועים

מה באמת מניע אנשים? איך מעודדים מוטיבציה בקרב העובדים שלנו?
דניאל פינק החליט לחקור את הנושא לעומק. הוא גילה מחקר שנקרא "בעיית הנר" שפורסם בשנת 1945 (כן, לפני המון שנים), תיאר הפסיכולוג קרל דונקר ניסוי שערך, והוכיח למעשה, כי *תמריץ כספי לפעמים יכול לפגוע בביצועים*  במקום לשפר אותם.

משתתפים קיבלו גפרורים, נר, וקופסה עם נעצים, והתבקשו להצמיד את הנר לקיר, בצורה כזו שהוא לא יטפטף שעווה על הרצפה בזמן שהוא דולק.

לחלק מהמשתתפים נאמר, שהם עוזרים להתכונן לניסוי, ולא שהם משתתפים בכזה. לחלק השני, נאמר שהם משתתפים בניסוי, וככל שהם יפתרו את הבעיה מהר יותר, הם יקבלו פרס כספי גדול יותר.

התוצאות היו שהמשתתפים שלא קיבלו תגמול כספי, הצליחו לפתור את הבעיה משמעותית מהר יותר מאלו שהובטח להם תשלום ופרסים.
הפתרון היה להוציא את הנעצים מהקופסה, ולהצמיד אותה לקיר באמצעות הנעצים, ואז להציב את הנר בקופסה ולהדליק אותו באמצעות הגפרורים. אבל רק כאשר הנעצים הוגשו למשתתפים מחוץ לקופסה, המשתתפים שקיבלו תגמול כספי ביצעו את העבודה מהר יותר מהמשתתפים שלא תוגמלו.
במילים אחרות: משתתפים שקיבלו תשלום, התקשו לראות בקופסת הנעצים משהו אחר חוץ ממשהו שמחזיק את הנעצים. התגמול, ככל הנראה, פגע להם בחשיבה היצירתית.

המחקר של דונקר, הוזכר גם בהרצאה של דן פינק, ב-2009, שם פינק שאל שאלה: אם הייתם צריכים לנחש ב-1999, מי ינצח בקרב בין "אנקרטה", האנציקלופדיה של מיקרוסופט, מיזם שהעסיק אלפי עובדים בשכר, מול ויקיפדיה, מיזם שבו עובדים בהתנדבות,
שהחל לפעול ב-2001, מה הייתם אומרים? איזה סיכוי הייתם נותנים למיזם שבו אנשים עובדים רק כי כיף להם לעשות את זה?

כשאתה רוצה שאנשים יבצעו פעולות פשוטות, כמו במפעל או באתר בנייה – עוד כסף פירושו ביצועים טוב יותר. אבל כשאתה מצפה ליצירתיות מאנשים, תמריצים כספיים מפחיתים את הביצועים שלהם.


ואם אין לכם פנאי לקרוא את הספר DRIVE, אתם מוזמנים להאזין לו כאן, בגרסת האודיובוק.

---
סיכום ויז'ואלי של הספר, כאן.