1. אם אתם טובים בעבודה שלכם, למה אתם צריכים סטוריטלינג?
הרבה פעמים אנשים שואלים "אם אני טוב במה שאני עושה, למה אני צריך סטוריטלינג?".
מי שואל? בד"כ, אלו אנשים שחונכו לשבת בשקט, לעשות את העבודה, להצביע יפה ולהמתין שהמורה תפנה אליהם. למה לקחת סיכונים שמישהו לא יאהב משהו שאנחנו אומרים או עושים? הם אומרים שזו צניעות, תרבות ודרך ארץ - כאילו שברק אובמה הוא אדם שחצן, ברברי וגס רוח.
זהו תירוץ, כמובן. הם בעצם חונכו לעבודה במפעל.
והעניין הוא, שרוב העבודות במאה ה-21 הן לא עבודות של מפעל.
אז אפשר להראות להם עשרות מקרים של אנשים שעשו דברים נפלאים ולא זכו להוקרה, הערכה, קידום או תגמול הולם - אבל זה לא ישכנע אותם.
הבעיה שלהם זו התפיסה של תחום השיווק כעולם של שקרים, קיצור דרך וטריקים, ושיטת הסטוריטלינג בתור בולשיט שמוכרים אנשים שלא עושים את העבודה.
אבל האמת היא, שזה הפוך: ככל שאתה טוב יותר בעשייה שלך – יש לך הרבה יותר מה להרוויח מסטוריטלינג.
סטוריטלינג לא מציל את מי שלא עושה עבודה טובה, כמו שקצת מלח ופלפל לא יכול להפוך גוש צואה לסטייק פורטרהאוס. אבל הסטייק יכול להיות הרבה יותר טעים עם תיבול נכון. התיבול הוא לא הארוחה כמו שסטוריטלינג זה לא המהות של מה שאתם עושים. אבל סטוריטלינג מגדיל את הסיכוי שקהל המטרה שלכם יאהב את הטעם של מה שאתם מבשלים, ולא משנה אם זה אוכל, פרויקט, מיזם, רעיון ועוד.
2. איך סטיב ג'ובס למד סטוריטלינג?
יש אנשים שעושים את זה באופן אינטואיטיבי, ויש כאלה שצריכים ללמוד את זה.
יש אנשים שהם אשפים בכל האספקטים של סטוריטלינג (ברק אובמה, למשל), אבל גם אובמה, מוכשר ככל שיהיה, לא נולד כזה.
סטיב ג'ובס למד את אמנות הסטוריטלינג אחרי שרכש את סטודיו האנימציה פיקסר, ובחן על מהלכי שיווק מבריקים כמו GOT MILK או JUST DO IT. איך זה יכול להיות, שכמה מהקמפיינים הגדולים ביותר שנוצרו, בכלל לא עסקו במוצר?
זה הוביל אותו ואת אפל לקמפיין ה THINK DIFFERENT, בו הוצגו מוחמד עלי, מריה קאלאס, תומאס אדיסון, אלברט איינשטיין, אמיליה ארהארט, פיקאסו, מהטמה גנדי וג'ון לנון, בין היתר.
מהטמה גנדי בקמפיין למחשב?!
איך זה אפשרי?
זה אפשרי רק אם זה לא "סתם" קמפיין למחשב, אלא שיר הלל לאנשים יוצאי דופן. (עוד על הדרך שבה הפך ג'ובס מגאון מחשבים לגאון שיווק, כאן).
3. מה מהות של סטוריטלינג?
שיטת הסטוריטלינג עוסקת בדרך שבה אנשים אחרים תופסים משהו או במה הם מאמינים – ולגרום להם להביט עליו אחרת.
למה, למשל, שמישהו לא יאכל אוכל טעים רק בגלל סיפור?
כבד אווז אולי טעים לכם, אבל קמפיין עם סלוגן פשוט וברור של "כמה רוע אפשר לבלוע", גרם להרבה אנשים לחשוב על מה אותם בעלי החיים עוברים, כדי שהכבד הטעים הזה יגיע אליהם לצלחת.
"ישראלים לא יודעים לשווק", נהגו לומר לנו. "אנחנו טובים רק בטכנולוגיה". ולמרות שהעובדות היו שם – חברות כמו קומברס, אמדוקס, נייס, ECI, צ'ק פוינט ועוד – היו מובילות עולמיות בתחומן עוד לפני 20 שנה, לא ראינו את העובדות.
מתי זה התחיל השינוי?
כשיצא ספר בשם "אומת הסטרטאפ".
ספר אחד שעשה שירות מדהים למדינת ישראל, כשהעניק לה את התיאור הקולע למה שמייחד את סקטור ההייטק, והפך את ישראל למוקד משיכה עולמי. העובדות היו שם, אבל "האריזה" – לא.
רק בעשור האחרון, יש חברות טכנולוגיה ישראליות שעשו אקזיטים בסך מצטבר למעלה מ-111 מיליארד דולר, ויותר ויותר מהחברות הללו, עוסקות בשיווק ואינטרנט, לא בטכנולוגיות ליבה.
4. בונוס: איך נוצר שינוי?
ההיסטוריה מלמדת כי אנשים חושבים דברים, ואז לומדים לשנות את דעתם.
למשל, פעם חשבו לנשים אסור לעבוד, להצביע או לנהל. פעם חשבו שלנשים אסור להטיס מטוסי קרב. ובכל פעם שמישהו או מישהי ניסו לייצר שינוי, במה הם נתקלו: בקיר של התנגדויות, איומים, חרם, ביקורת נוקבת ולפעמים גם מאסר.
היום עדיין לא פשוט לנשים בתפקידים בכירים, אבל זה בדרך. זה הולך ומתקרב בגלל שיש נשים מוכשרות ונפלאות, וגם בגלל שיש יותר ויותר אנשים שהסיפור שלהם לגבי "איך העולם אמור לעבוד", משתנה כדי לכלול 51% מהאוכלוסייה בקבלת ההחלטות ובהובלה.
היו לנו כמה אלפי שנים לראות איך גברים מנהלים את העניינים; אולי עכשיו נראה איך מנהיגות נשית עושה את זה?
בכל פעם שתלכו למכור משהו: מוצר, שירות, רעיון, מועמד – אנשים יחפשו מה לא בסדר במה שאתם אומרים ומציעים. הם יחפשו את המלכוד. יהיו להם תירוצים למה לא כדאי לעשות את מה שאתם רוצים, למה לא מגיע לכם, למה אי אפשר ולמה לא כדאי לשנות.
לפעמים הם לא יבינו אתכם ולפעמים הם ילעגו לכם.
העובדות שתציגו להם, לא ישנו להם, כי גם להם יהיו עובדות משלהם.
אתם רק צריכים לראות את השיח הפוליטי בישראל או בארה"ב כדי להבין שלרוב האנשים, רוב הזמן, העובדות זה כלי ניתוח ולא כלי לקבלת החלטות מושכלות.
יותר קל לעשות את זה מאשר להשתנות. אחרי הכל, למי יש כוח לשנות את הדרך שבה הוא חושב או עושה דברים?
כמעט לאף אחד.
ומה שיכול לסייע לכם לשנות דברים, זה חיבור רגשי למקבלי החלטות רלוונטיים, שגורם להם לשינוי תפיסה או אמונה.
ובדיוק בגלל זה חשוב לכם ללמוד סטוריטלינג.
---
איפה אפשר לקבל שיעורים בסטוריטלינג מעשי, כדי לקדם את ההצלחה שלנו בקריירה, כיזמים, כבעלי עסק וכמנהלים?
כאן, אצלי.