מי הם המנהיגים השקטים?

1. מי הם המנהיגים השקטים?

לאחרונה הייתה לי שיחה עם חבר, יועץ ארגוני. הוא סיפר לי על עסק שאיבד עובדת, שלכאורה היתה בדרג ביניים, אבל מאז שהיא עזבה, יש בלאגן, הטלנטים ממורמרים, יש הרבה מאוד תסכול ונטישה של לקוחות. 
המנכ"ל, הלקוח של היועץ, לא הבין מה קרה.
"אתם ויתרתם על מנהיגה שקטה", הוא השיב למנכ"ל.
"מה? מה זאת אומרת?"

וחברי הסביר לו "בכל ארגון, יש 2-3 עובדים, שהם עובדי מפתח. הם לא זוכים בתהילה, הם לא מקבלים את הקרדיט על ההצלחות. רוב האנשים, בוודאי רוב המנהלים, לא ממש יודעים להצביע על מה האנשים האלו עושים בארגון – שלכאורה יכול להיות פונקציה שקל להחליף.
אבל בפועל, האנשים האלה הם השמן בגלגלים של המערכת. הם עושים בקרת איכות, מניעים לפעולה, דואגים לפשר במלחמות האגו של הטלנטים, הם מבינים מה כל אחד בשרשרת עושה, ויודעים מה הוא צריך לשמוע ואיך, כדי להבין איך להפיק ממנו את המיטב.
בפשטות, הם אלו שגורמים לדברים לקרות, בלי קשר למיקום שלהם בהיררכיה הארגונית. ולוותר עליהם, זה לוותר על יתרון תחרותי שלא מופיע בשום מצגת שלכם.
רוב האנשים לא רואים אותם, לא סופרים אותם, לא מחשיבים אותם. אבל בכל ארגון בסדר גודל בינוני ומעלה, יש לפחות 2-3 כאלה. ואם אתם מנהלים בכירים, ואתם לא יודעים מי הם – יכול להיות שאתם בבעיה.

מה מאפיין אותם? 
הם נטולי אגו. הם עושים את העבודה בשקט. הם לא מקבלים שכר נמוך, אבל לרוב פחות שכר ממה שמגיע להם, וזה בדרך כלל גם לא מפריע להם. הם אוהבים את הארגון ואת האנשים בו. הם כן אוהבים להתפתח, לגדול, וכמובן, לראות שדברים נעשים כמו שצריך.
ובוודאי – שהם מאוד אוהבים לראות שמעריכים את הנתינה העצומה שלהם.

וכאן עולה השאלה: איך מאתרים אותם?
 

2. איך מזהים את המנהיגים האלה?

השיטה המקובלת ביותר היא ניתוח רשתות ארגוניות (ONA).
בדרך כלל, מה שעושים, זה מזמינים עובדים לענות על מספר שאלות פשוטות. למשל,
למי שאתה פונה כשיש לך בעיה מקצועית?
עם מי אתה מתייעץ בנוגע לרעיון חדש או יוזמה שאתה רוצה לקדם?
את מי בארגון אתה מחשיב בתור המנטור שלך?
לפני שאתה מבצע החלטה חשובה, עם מי אתה מייעץ?

ומה שמגלים, בדרך כלל, הוא שמספר מאוד מצומצם של אנשים – שאינם בעלי סמכות פורמלית, הם אלו שמוערכים בקרב העובדים. וביותר מ-50% מהמקרים, מדובר בנשים. המנהיגים השקטים, במילים אחרות, הן בדרך כלל מנהיגות. 

 

3. כמה סוגים יש?

יש 3 סוגים עיקריים של מנהיגים שקטים

א. "אחד שיודע"
יש כאלה שאין להם הרבה ניסיון או ידע להעניק, אבל הם יודעים מי כן יודע – ומסוגלים לחבר את הפונה עם הבקשה, לאדם שיכול לסייע לו, למנטור.

 

ב. "המנטור"
לרוב, מדובר באדם שיודע המון, אבל רוב האנשים לא יודעים שהוא יודע. הוא מאלו שמכירים את הנפשות הפועלות, היו בעצמם או מכירים אחרים שהיו בסיטואציות דומות, ויודעים ויכולים להדריך את מי שפונה במה לעשות. למזלו, "אחד שיודע" מכיר אותו ומפנה אליו פניות.

 

ג. "ציר מרכזי"
אלו אנשים נדירים, בדרך כלל בעל ותק משמעותי בארגון, שגם מכירים את כל מי שחשוב ונחשב, וגם בקיאים מאוד בפרטים של תהליכים, משרות, מקרים ואתגרים – ולמעשה מהווים את עמוד השדרה של הארגון. אלו הם המנהיגים השקטים האמיתיים. מנהל חדש שרוצה לעשות שינוי או מהפך ארגוני, יגלה הרבה חוכמה בכך ש"יגייס" אותם לצידו עוד בשלב התכנון.


---

---
איפה אפשר ללמוד עוד על איך ניתן להיכנס ל ZONE שלנו? >>  https://bit.ly/3aB8Y1K


חומרי בונוס:

איך אפשר להבטיח שעובדים לא יהיו נאמנים למקום העבודה? בדיוק כך. 

 

חברה עם טכנולוגיה מעניינת שעובדת בתחום הזה היא STEPAHEAD