קריירה: מה ההבדל בין מועמד רגיל לבין טלנט?

להיות טלנט, זה ברוב המקרים לא באמת עניין של כשרון – אלא עניין של גישה. 
הדבר הראשון שעולה לראש של מנהלים כשמבקשים מהם לחשוב על העובדים שלהם, זה תלונות. רוב הזמן, רוב המפגשים בין מנהלים לעובדים עוסקים בתלונות של העובדים (קשה לי, אני צריך עוד תקציב, אני לא מרוויח מספיק וכו') או בתלונות של המנהלים על ביצועי העובדים. וכשזה מגיע לגיוס עובדים חדשים, עולה השאלה ביתר שאת: מה מבדיל חשיבה של טלנט מחשיבה של מועמד רגיל? גם אם אתם עובדים בתפקיד סבבה, אבל רוצים לדלג לתפקיד החלומות שלכם, למשל, מה אתם יכולים לעשות?
תחשבו על מועמדת היפותטית לתפקיד של מנהלת פיתוח עסקי באפליקציה פיננסית חדשה.
במקום לעשות את השגיאה הקלאסית של להמתין שתתפרסם מודעת דרושים, לשלוח קורות חיים ולקוות לטוב, היא פועלת בגישה של טלנט.

1. הבוס הוא בעצם הלקוח הפוטנציאלי

כשאנחנו חושבים על לקוחות פוטנציאלים, האם אנחנו עסוקים במה הם נותנים לנו - או שאנחנו מבינים שאנחנו צריכים להעניק להם שירות או מוצר עם ערך, לפני שנצפה לקבל תשלום?
במילים אחרות, אם תחשבו על הבוס בתור הלקוח, אתם תפסיקו להיות עסוקים במחשבות "מה הוא יכול לתת לי", ותתחילו לחשוב מה אתם יכולים להעניק לו. ספציפית, איזה בעיה שממש מציקה לו, אתם מסוגלים לפתור.
במקרה ההיפותטי שלנו, המועמדת מבינה שהמנכ"ל בלחץ להשיג כמה שיותר התקנות לאפליקציה.

 

2. איך פותרים בעיה אם אתם עדיין לא רשמית בתפקיד?

רגע אחד, איך אתם אמורים לפתור בעיה אם אתם עדיין לא התחלתם לעבוד – ובכלל, אף אחד לא הבטיח לכם כלום ולא יפצה אתכם על הזמן ועל המאמץ?  אחרי הכל, אתם לא פראיירים, נכון?ובכן, אלו לבטים של מועמד רגיל – לא של טלנטית.
טלנטית אומרת לעצמה: הלקוח שלי (המנכ"ל המיועד), לא מכיר אותי ולא סומך עלי. מה שהוא רוצה לדעת, הוא שהוא יכול לסמוך עלי שאבצע את העבודה. ומה יותר טוב מלבצע את העבודה עוד לפני שנכנסתי לתפקיד.
אבל... איך עושים את זה?
היא פונה, דרך קשרים אישיים או קשרים של חברים, לסמנכ"לים של חברות מובילות במשק, שיש להם מועדוני לקוחות.
"הי, שמי _______, ואני עובדת כיועצת בפרויקט סודי עבור חברת _______. נתבקשתי לבדוק אם היה מעניין אתכם שנהיה ספונסרים במועדון שלכם, נניח, בהיקף של 100,000 דולר בשנה."
שימו לב, שברגע שכתוב 100,000 דולר ולא שת"פ או משהו מעורפל, זה נשמע הרבה יותר טוב.
ורק אחרי שהאבק שוקע, מתחילים הסמנכ"לים לשאול את עצמם "רגע, מה הם מצפים לקבל בתמורה?".
השיחה פשוטה: אנחנו רוצים לעודד לקוחות איכותיים להוריד את האפליקציה הפיננסית החדשנית שלנו, ולעשות בה שימוש. אתם תקבלו 100,000 דולר לשנה או ____ פר הורדת אפליקציה, הגבוה מבין השניים. אחרי שהיא מקבלת אוקי עקרוני מ-3 סמנכ"לים על כך שהם מעוניינים לפתוח בדיאלוג, היא אומרת אחזור למנכ"ל ואעדכן.
רק אז היא מייצרת פניה אישית למנכ"ל – שוב דרך קשר אישי.
ואז, היא יושבת מולו עם פיץ' מאוד פשוט:
הסתכלתי על החברה שלכם, וניתחתי מה חסר לכם, והבנתי שיש לכם מוצר נהדר וצוות מעולה, רק חסר לכם... עוד לקוחות. אז דיברתי עם 3 חברים שלי, שהם סמנכ"לים בחברות _______, ______, ו______, ושאלתי אם היה מעניין אותם לשתף אתכם פעולה. בגדול, התשובה שלהם היתה שאם תבטיחו להם 100,000 דולר, הם מוכנים לדחוף את האפליקציה במשך שנה, במגוון דרכים שאפשר לדבר עליהן, ל ________ (מספר גדול) לקוחותיהם. 
אם זה מעניין, אני יכולה לדאוג שזה יקרה – או כפרילנסרית, על בסיס אחוזים, או בתור מנהלת הפיתוח העסקי של הארגון.
היית רוצה להתקדם?" 
רוב הסיכויים שהדבר הראשון שיעבור למנכ"ל בראש, זה "למה לעזאזל אף אחד אצלי בארגון לא חושב כך?".


3. מה קורה בראיון עבודה
כמובן, לא תמיד אפשר לעשות מהלכים כאלה.
וגם אם אתם יצירתיים, עדיין יש פרוצדורה. צריך להגיע לראיון עבודה.
איך ההבדל בין טלנט לבין מועמד רגיל בא לידי ביטוי?
הכנתי לכם טבלה שמסכמת את המצב.


4. בונוס1: נקודות שאסור לפספס
שימו לב שוב לטבלה לעיל: המגייס שלכם, הוא בנאדם.
כשתגידו את זה לכל אחד שתדברו איתו, הוא יגיד לכם "ברור", אבל כשהוא יהיה בתהליך הגיוס, הוא ישכח את זה ויהפוך לרובוט שעונה על שאלות ומנסה לקבל את המשרה בכל מחיר.
אז כדאי לא לשכוח שגם לאדם שמראיין אותך יש רגשות, חששות, צרכים, פחדים, והעדפות. 
וכמו שאנחנו עסוקים בעצמנו, גם המגייס עסוק בעצמו.
ואפשר למשל, לשאול גם אותו שאלות, כי אתם יודעים ששיחה שבה רק צד אחד מדבר, היא חוויה משעממת, וזה כנראה מה שקורה להם כל היום, מדי יום. זה לא מבטיח שתצליחו, אבל זה בהחלט משפר את הסיכויים: לא בגלל שזו מניפולציה. תשאלו את עצמכם: איזה סוג של בנאדם, עם איזו הוויה, מרשה לעצמו להרגיש נוח מספיק בראיון כדי לשאול שאלות?

אתם עלולים לחשוב בטעות שהתפקיד של המגייס זה לדאוג לכם למשכורת (היי, יש לכם הוצאות!), להאמין בפוטנציאל שלכם (כי אתם כאלה מוכשרים) או לתת לכם הזדמנות (כי "מגיע" לכם, אתם הרי "לא כמו האחרים"), אבל מה שבאמת מעניין את המגייס, זה לעשות את העבודה שלו בכמה שפחות מאמץ ולצמצם את הסיכון לכך שיאשימו אותו בגיוס לא טוב. 
אם הוא יצליח בגיוס, זה "מה שהוא אמור לעשות". אבל אם הוא יגייס אתכם ואתם תתגלו כעצלנים ולא מועילים? הוא יחטוף על הראש, ואולי יפוטר. אולי לכם לא אכפת, אבל לו מ-א-ו-ד אכפת. 

5. בונוס 2: איך בכלל מקבלים הזמנה לראיון? 

א. קשרים אישיים
מחפשים אנשים שמכירים אישית אנשים מהחברה שאנחנו רוצים לעבוד בה, ומוודאים שהם מרגישים נוח להמליץ עלינו ולשלוח את קורות החיים שלנו. כמובן, אנחנו שולחים את קורות החיים בנפרד, אבל חשוב שגם הם יעשו את זה. מישהו שלא מכיר אתכם היטב לא באמת יעביר את קורות החיים שלכם הלאה, ובוודאי לא בהתלהבות הנדרשת. 
בהנחה שהמגייסים סומכים על שיקול הדעת של הממליצים, וקורות החיים עומדים בתנאי הסף, זה מגדיל משמעותית את הסיכוי לקבל תשומת לב והזמנה לראיון.  

ב. לגשת!
יוצרים קשר ישיר עם החברה. בנימוס, בנועם, אבל מתקשרים להסביר שכדאי להיפגש, כי קורות החיים לא ממש משקפים את היוזמה והאנרגיות (נניח) שאתם מביאים אתכם וכנראה יכולים לייצר הבדל משמעותי לתפקיד. 

ג. איך לנצח את הרובוט?
ברוב המקרים, בוודאי בחברות גדולות, מי שיקרא את קורות החיים שלכם ראשון זה... רובוט. אז איך דואגים הרובוט יעביר אתכם לשלב הבא?
תדאגו לקרוא 5-10 מודעות דומות, סמנו לכם את מילות המפתח שחוזרות על עצמן, ותדאגו שהן יהיו ברזומה. כמו אופטימיזציה של מנועי חיפוש SEO – רק ברזומה שלכם. לא משנה אם זה בנאדם או רובוט שסורק את קורות החיים שלכם – בפעם הראשונה, כמעט אף אחד לא קורא.
גם כשבנאדם עובר על קורות החיים, יש לכם עד 10 שניות "להקפיץ" להם את מילות המפתח, או שקו"ח מגיעים לפח האשפה.

6. בונוס 3: מילה לסיכום - משהו מעצבן אתכם?
 

תגידו, כדי שדברים טובים יקרו לכם, מי צריך להשתנות: אתם או העולם?
גם כדי לקבל את הג'וב וגם כדי להצליח בו – אתם צריכים להפסיק לכעוס על זה שהעולם לא עובד כמו שנוח לכם - ולחשוב כמו טלנט.
וזה אומר לפעמים לחשוב יצירתי, לתת יותר ממה שמצפים מכם, לעשות דברים שאנשים אחרים רואים בהם עונש או מטלה, להבין איך לפתור את הבעיות של המנהל מבלי שאיש ביקש מכם לעשות זאת, ועוד. זו כמובן רשימה לא ממצה של הנושא, ואם יש רק דבר אחד שבאמת חשוב שתזכרו ממנה, הוא זה: תחשבו על עצמכם בתור טלנט על הבוס בתור הלקוח - ותנסו לחשוב איך אתם פותרים את הבעיות ללקוח, לפני שאתם בכלל קיבלתם את הסמכות לעשות זאת. 


----

איפה אפשר ללמוד עוד על איך ניתן להיכנס ל ZONE שלנו? >>  https://bit.ly/3oMwAop