איזה סוג חיים יעשה אתכם מאושרים: חיים נוחים, חיי משמעות או חיים עשירים פסיכולוגית?

1. איזה סוג חיים אתם רוצים לחיות?

איזה קבוצת מילים מתארת בצורה הטובה ביותר את החיים האידיאליים בעיניכם?

א. יציבים, נוחים, פשוטים, שמחים, מלאי תענוגות

ב. דרמטיים, מעניינים, מלאי הפתעות, עשירים בחוויות, מלאים באירועים

ג. משמעותיים, ממלאים, לטובת הכלל, תחושת ייעוד, דבקות במטרה


אף אופציה אינה מושלמת, אבל אם הייתם חייבים לבחור אחת מהן, במה הייתם בוחרים?

ובכן, אם בחרתם א', בחרתם בחיים שמחים.
ב' – חיים של עושר פסיכולוגי
וג' – בחרתם בחיים של משמעות.
זו גרסה (מאוד) שטחית ולא מדויקת למחקר מקיף שביצע צוות חוקרים בראשותו של פרופ' שיגהירו אוישי, עם 3728 נבדקים מ-9 ארצות ברחבי העולם: אנגולה, פורטוגל, גרמניה, הודו, יפן, קוריאה, סינגפור, נורבגיה וארה"ב.

לצפייה במחקר המלא, הקליקו.

אוקי, אבל מה זה אומר?

 

2. שלושה סוגי חיים טובים: שמחים, משמעותיים, עשירים פסיכולוגית

עולם הפסיכולוגיה, נוטה לחלק "חיים טובים" לשני סוגים: הסוג הראשון, הם חיים מאושרים, הדוניסטיים, שעוסקים בהנאה ובדאגה לעצמנו.
הסוג השני, הוא חיים של משמעות ותכלית, חיים שאותם אנחנו מקדישים לטובת משהו שגדול מאתנו.

אבל מסתבר שיש עוד אופציה, חוץ מחיים של עיסוק בעצמנו או חיים למען הזולת. כך לפחות טוענים פרופ' שיגהירו אוישי וצוות המחקר שלו.
והאופציה הזאת נקראת עושר פסיכולוגי.
מה זה אומר?
חיים מגוונים, עשירים בחוויות, שגם על הדרך, משנים את "האני" שלנו ואת הפרספקטיבה שלנו על החיים. כמובן, חיים מגוונים ועשירים, מאופיינים גם בחוויות לא נעימות, בעיות ותקלות. אבל עבור האנשים שזקוקים למגוון ולעושר הפסיכולוגי, בעיות הן חלק בלתי נפרד מהסיפור. אלו אנשים שמאמינים שאין ערך לאור מבלי שיש חושך ואי אפשר באמת להעריך את הטוב, אם אין רע.
אוישי וצוותו טוענים שאנשים כאלה, יכולים לחיות חיים טובים, גם ללא תחושת משמעות.


3. מה ההבדל בין אנשי אושר, אנשי משמעות ואנשי עושר פסיכולוגי?

אנשים שרוצים חיים מאושרים, רוצים חיים שהם בטוחים, מהנים ונוחים.
זה יכול לקרות אולי בגלל שיש לכם ועד שמונע פיטורים שלכם, או שיש לכם פנסיה תקציבית, או שאולי זכיתם לירושה שמנה, וכו'. חיים שמחים יכולים גם להיות במסגרת מגוננת של דת או כת, שמצמצמת משמעותית את האפשרות שנחווה אי ודאות או להתמודד עם מצבי קיצון. אז לכל דבר יש הסבר ותמיד יש את התמיכה של הקבוצה.

לעומת זאת, יש אנשים שחיים חיים של משמעות ומטרה. זה לא אומר שהם לא נהנים מהחיים (לא כולם הם אמא תרזה), אבל מה שבאמת גורם להם לנתר מהמיטה בבוקר, זו תחושת השליחות, העשייה למען אחרים.

ואז, על פי אוישי, יש את הסוג השלישי: אנשים שרוצים חיים מלאים בחוויות מעניינות ויוצאות דופן, לטוב ולרע.
אם שדדו או תקפו אותם, זו חוויה מלמדת, ולא "טראומה".
הם רוצים לחייך כשהם על ערש דווי, ולהגיד שהם חיו חיים מלאים, שהם למדו המון.
אלו אנשים עם גישה בלתי שגרתית לחיים, וזה יכול לבוא לידי ביטוי בגמישות מחשבתית, היכולת להתחבר רגשית בצורה עמוקה ביותר לאנשים אחרים, פרספקטיבה רעננה, סקרנות אינטלקטואלית ומשיכה לאסתטיקה, למשל.
החיים עבורם זו נסיעה שקטה, צפויה וללא הפרעות על מסילת רכבת, מלידה ועד מוות. החיים הם מסע מטריף חושים, טיול ג'יפים בהרים תלולים ודרכים בוציות, שמשלב גם שיט בים סוער ומלא כרישים. ולפעמים נתקעים בבוץ, מתהפכים ונופלים למים. ובדרך מגלים את עצמנו, רואים נופים מדהימים, ולומדים מה זה אומר לחיות בעיניים של אנשים אחרים.    
לאנשים כאלה יש עניין בחברויות עמוקות, אבל לא בהכרח בחברים עצמם. בכל מקום שהם מגיעים אליו, הם יודעים לייצר חברים טובים, אבל בגלל שהם מרבים לזוז, החברויות העמוקות הללו הן לא בהכרח עם אותם אנשים, אם כי בעידן הדיגיטלי, עדיין ניתן לשמר קשרים "חלשים" או "רדומים" על "אש חלשה".

רוצים לדכא אותם? תנו להם ציונים או תנסו להגדיר אותם.
רוצים לרסק אותם? קחו להם את החופש לבחור.
הם רוצים להתפתח, לגדול, ולחוות.


4. בונוס: חומר למחשבה

הצגתי כאן את תפיסת העולם של פרופ' אוישי, אם כי אני מרגיש שההגדרה של משמעות כאן צרה מדי. גם חיים עשירים בחוויות, דאגה לילדים שלנו או הישג כלכלי ועסקי יכולים להוות "חיים של משמעות", כל זמן שהם נוגעים ומשפיעים לטובה על אנשים אחרים (אם כי, כמובן, הם לא בהכרח כאלה).
ויש גם את העניין של תקופות: יכול להיות, למשל שאתם בוחרים לחוות חוויות בתור רווקים שמטיילים בעולם ורודפים הרפתקה אחרי הרפתקה, אבל אז מחליטים להתיישב במקום אחד ולהקים משפחה – וסדרי העדיפויות שלכם משתנים. יש כאלה שרוצים רק הרפתקאות כל החיים, ויש כאלה שבסה"כ רוצים תקופות כאלה.
יש המון דרכים לחיות, וכנראה שאין "דרך נכונה" לעשות את זה. יש רק את הדרך שמתאימה לכם, את ה ZONE שלכם.
ומה שחשוב לעשות, אם אתם אנשי פלסטלינה, זה להבין איזה חיים מתאימים לכם, ולבנות אותם. 
בקיצור, אישית אני לא לגמרי מסכים עם הניתוח של פרופ' אוישי, אבל חושב שמדובר באחד הטיעונים המעניינים שנתקלתי בהם בשנים האחרונות, ושווה שתכירו אותו.