הצד המשעשע והעצוב של שקרים עם סטטיסטיקה


1. הצד המצחיק של שקרים עם סטטיסטיקה

ב-1954, יצא לאור אחד מהספרים הכי "מגניבים" שנכתבו על סטטיסטיקה.
הסופר, עיתונאי פרילנסר בשם דארל האף, הציג שלל טריקים שמלמדים את האדם הממוצע, איך אנשי פרסום, שיווק וממשל, משקרים לו, באמצעות גרפים ונתונים.

הספר נקרא "איך לשקר באמצעות סטטיסטיקה". זה ספר משעשע מאוד, ויש בו לא מעט חוכמה. אבל... הוא לא פעם גורם לאנשים חכמים לפקפק בנתוני אמת, רק כי יכול להיות ספק.

אם שני דברים קורים באותו הזמן, זה לא אומר שהם גורמים אחד לשני, מסביר האף. בקיץ יש יותר אנשים שמותקפים על ידי כרישים, ויש צריכה גבוהה יותר של גלידה. האם יש קשר בין הדברים?  לא.
 


האם יש קשר בין צריכה מרגרינה להיקף הגירושים? לא. אבל יש מתאם. הם פשוט קרו ביחד, במקביל, במקרה. במילים אחרות, אלו שני נתונים לא קשורים, אבל אם נציג אותם ביחד, אנחנו יכולים לגרום לאנשים להאמין שיש ביניהם קשר.

מדוע זה חשוב ואת מי זה יכול לשרת בעולם האמיתי? תכף נגיע לזה (סעיף 3). 


2. עוד דרכים לשקר עם סטטיסטיקה

אם אנחנו רוצים להראות שיש שינוי דרמטי בשערי הריבית, למרות שאין כזה, מה אנחנו צריכים לעשות?

לעשות שימוש במספרים אחרים בגרף, כמובן, כמו בצד שמאל. (שימו לב, שני הגרפים מציגים בדיוק את אותם הנתונים...). 

איך עוד אפשר לבלבל את הציבור שלא מבין בסטטיסטיקה עם נתונים?

 

מה ההבדל בין חציוני לבין ממוצע?

רוב האנשים לא יודעים.
(למי ששכח, החציון הוא המספר האמצעי בגודלו מבין קבוצת מספרים, כשהיא מסודרת לפי הסדר, ואילו הממוצע זה סכום חלקי מספרם. במילים אחרות, הממוצע של 1,2,887, יהיה 300. החציון שלהם יהיה 2.) זה אומר, שאם נגיד להם שההכנסה החציונית היא כזו, הם יבינו מכך שזו ההכנסה הממוצעת.

 

3. הצד העצוב של שקרים עם סטטיסטיקה

האף כנראה לא חשב שהספר כל כך יצליח, אבל הספר הוא הצליח והפך אותו למיליונר. ולא רק ממכירות ספרים (הספר מכר למעלה ממיליון עותקים), אלא גם מייעוץ.
רגע, ייעוץ?
מי ירצה ייעוץ ממישהו שמסביר לך איך למצוא שקרים בסטטיסטיקה?
אם כבר, הייתם חושבים, שמי שרוצה לשקר יזמין אותך לייעץ לו, לא?

קצת יותר מעשור אחרי שהספר יצא לאור, התכנסה ועדה של הסנאט האמריקאי, ורצתה לבחון האם לפרסם או לא לפרסם על קופסאות סיגריות, אזהרה שהעישון מזיק לבריאות.
חברות הסיגריות מיהרו לגייס את האף לצידם. ומה הן ביקשו ממנו לעשות?
הוא לא היה צריך להוכיח שסיגריות טובות לבריאות, אלא רק לפקפק באמינות הנתונים המוצגים. אם אנשים לא ממש מבינים בסטטיסטיקה, כמה כבר קשה לגרום להם לחשוב שמשקרים להם?
קל לשקר עם סטטיסטיקה, אבל, כמו שהאף הוכיח, קל עוד יותר גם לשקר בלעדיה.

ומה האף אמר לוועדת הסנאט, שם הוצגו נתונים שמראים קורלציה בין סרטן ריאות לעישון?
הוא שאל את חברי הוועדה האם מישהו מהם מאמין שחסידות מביאות תינוקות לעולם. חברי הוועדה צחקו ואמרו כמובן שלא, ואז הוא הציג להם גרף שמראה שכאשר עולה כמות החסידות, נולדים יותר תינוקות.

איך זה נראה?


כאן, זה גרף של מספר לידות בברלין, גרמניה, מחוץ לבתי חולים (זה לא הגרף הספציפי שהאף הציג; זה כאן רק כדי להמחיש את הנקודה). בגרף, מנתונים שאספה סילביה הופר, סופרת ומיילדת גרמניה, יש גם מעקב אחרי הגידול באוכלוסיית החסידות. כמו שאתם רואים, יש קורלציה גבוהה בין שני הגרפים. אבל האם זה אומר שחסידות מביאות תינוקות לעולם? 


4. אחרית דבר

הצלחתו של דארל האף הפכה אותו לאיש עשיר.  
אם ההצלחה שלו גורמת לכם לחייך, תזכרו שכנראה היא עלתה בחיים של מיליוני אנשים בעולם, שהמשיכו לעשן סיגריות כי לא הייתה הוכחה מדעית שזה מזיק.
לשקרים, מסתבר, יש מחיר.