מה הקשר בין טסלה, צפרדעים ומרשמלו?

1. המגבלה של הצפרדע

אחד הדברים המיוחדים בצפרדעים, קשור לראייה שלהן. סמואל ארבסמן, בספרו THE HALF LIFE OF FACTS, מסביר שאם תולים זבוב מת על חוט, ומניחים אותו מול צפרדע רעבה, היא לא רואה אותו. היא לא מתעלמת – פשוט אין לה מושג שהוא שם. אבל תכניסו זבוב חי לחדר, והצפרדע תתחיל לחתור למגע עם הטרף.

במילים אחרות, אם "האוכל" לא זז, הצפרדע לא רואה אותו.

זה נשמע לנו מצחיק, אפילו מגוחך.
אנחנו הרי רואים הכל, לא?

ובכן, אנחנו רואים את מה שקל לראות, את מה שזז מהר. אנחנו רואים כשיש קשר סיבתי בין גורם ותוצאה, כשזה קורה מיד, כמו למשל בתאונת דרכים.
אבל בדברים שקורים לאט, לאורך כמה שנים או עשרות שנים – שם, כמו מחלות, כלכלה, לוקח לנו הרבה זמן לשים לב, ולמעשה, רובנו לא שמים לב לזבוב שנמצא לנו מת מול העיניים.

יכול להיות שזה מוצדק, אחרת הראש שלנו יתפוצץ מרוב מחשבות.

אבל מצד שני, במובן הזה, כמה אנחנו באמת שונים מצפרדעים?

 

2. תרגיל המס של טסלה

טסלה היא לא רק יצרנית המכוניות בעלת השווי הגדול ביותר בעולם (כ-700 מיליארד דולר), אלא גם לכאורה מי שמקדמת ערכים סביבתיים וחשיבה על עתיד האנושות. אילון מאסק מייצג את הדור חדש של מנהיג עסקי, היזם, המהפכן, מסוג האנשים שמשנים את העולם.

אבל לפעמים, כשרצים קדימה מהר עם המהפכות, העניין הזה של הערכים מתמסמס בדרך.

לפני כמה שנים, החליטו השלטונות בקנדה לעודד מכירת מכוניות חשמליות זולות, כאלו שנמכרות במחיר שמתחת ל-45 אלף דולר.

איך?

נותנים הטבה של 5 אלפים דולר קנדי. 

אבל, אם יש לאותו יצרן דגמים חשמליים נוספים, במחיר של עד 55 אלף דולר, גם הם יהיו זכאים להטבה הממשלתית. 
מה עשו בטסלה? 
יצרו דגם מיוחד, במחיר של 44,999 דולר קנדי. אולי מיוחד זו לא המילה, אלא "מסורס".
הורידו ממנו את כל הפינוקים, אבל בעיקר, דאגו שכמעט אף אחד לא יהיה מטומטם מספיק לקנות אותו.
איך עשו את זה?
פשוט מאוד, הגבילו את המכונית לטווח נסיעה של 94 מייל (כ-150 ק"מ). עכשיו, אם הם היו מחליפים לסוללה זולה וקטנה יותר, הייתם מבינים. אבל הם משאירים את אותה הסוללה בדיוק. פשוט הרכב מתוכנת להתנהג כאילו יש לו טווח של 150 קילומטר בלבד. 
הטווח של הטסלה "הרגילה", כזכור, עומד על 420 קילומטר. שגם היא זכתה למקצה קיצוצים, והותאמה למחיר היעד של 54,999 דולר קנדי (כדי לעמוד בתנאי החוק).
בקיצור, טסלה עשתה טריק.
טסלה הציגה מכונית זולה למכירה – שאגב, אי אפשר למצוא באתר שלהם.
השלטונות הקנדיים זעמו על התרגיל המחוכם, ודרשו מטסלה להציג את הדגם המיוחד באתר שלה.
טסלה, מצידה, הסבירה שהדגם אכן זמין לרכישה, עפ"י בקשה. בינתיים, החברה מציג "בחלון הראווה" הדיגיטלי שלה את דגם ה"טווח ארוך", עם 560 ק"מ.

האם ערכי המותג של טסלה כוללים התחכמויות עם שלטונות המס? אשאיר התשובה לשאלה הזאת לכם.
ואם הייתי צריך לנחש, כמו בדיונים פוליטיים, הייתי אומר שרוב הסיכויים שהתשובה שלכם תשתנה, לפי איזה סוג צפרדע אתם: כזו שמחבבת את טסלה או כזו שלא ממש.


 

3. "מבחן המרשמלו" הוא בלוף

בשנת 1990, פורסם אחד המחקרים המשמעותיים ביותר בפסיכולוגיה. הוא זכה לכינוי "מבחן המרשמלו", והוא בדק את הקשר בין היכולת לדחות סיפוקים לבין הצלחה. ומסתבר שילדים שמסוגלים להתאפק 15 דקות כדי לא לאכול מרשמלו – ואז לקבל שניים, הצליחו בחיים, כך המחקר. 

זהו אחד המחקרים המשפיעים והחשובים בפסיכולוגיה.
ומסתבר, שבמילים יפות, הוא קשקוש מוחלט או בקיצור, לא נכון. 
מי קבע את זה?

שלושה חוקרים, שבחנו לעומק את המחקר ואף ערכו מחקר נוסף, הפעם בצורה נכונה, שהגיע למסקנות מאוד שונות.
ווטס, דאנקן וקאוון, טוענים, למשל, שהילדים ב"מבחן המרשמלו", לא היו סתם ילדים שנבחרו בצורה מייצגת, אלא היו כאלה שרשומים לגן בסטנפורד, קליפורניה. סטנפורד, להזכיר, זה אחד המוסדות האקדמיים המובילים בעולם, וברוב המקרים, צעירים ממעמד כלכלי נמוך לא מגיעים לשם – בוודאי לא לגן.
מרבית הילדים, אגב, היו ילדים של פרופסורים וחברי הנהלת סטנפורד, ואם אתם צריכים סיבה שתסביר לכם מדוע הם הצליחו בחיים, זו יכולה להיות סיבה נהדרת.  

שלושת החוקרים שיחזרו את המחקר עם 900 ילדים במקום 90, והגיעו למסקנות שונות בתכלית: אם אתם רוצים להגדיל את הסיכוי שהילדים שלכם יצליחו בחיים, כדאי שתהיו מבוססים כלכלית. ילדים שגדלים בשפע, פחות מתקשים להמתין למרשמלו במשך 15 דקות, כי הם יודעים שהם יקבלו עוד מרשמלו – וכמה שהם ירצו, אח"כ. ילדים שגדלים במחסור, נמצאים לרוב במצב הישרדותי ולכן לא חושבים על העתיד. אם יש משהו טעים לאכול עכשיו, אוכלים אותו עכשיו - לא אחר כך. 

במילים אחרות, מבחן המרשמלו סיפר לנו את הסיפור שאנחנו רוצים לשמוע, ולא את זה שאנחנו לא; אנחנו רוצים לחשוב שהתמדה, GRIT ("הנכונות לאכול חצץ") וסבלנות הן תוכנות שמובילות להצלחה, אבל למעשה, מסבירים החוקרים, מה שעוזר הרבה יותר זה להיוולד למשפחה מבוססת שמעניקה לנו תנאי פתיחה מוצלחים בחיים.

ואם בא לכם מרשמלו, אז תאכלו מרשמלו. זה לא מה שקובע אם תצליחו בחיים.