קרדיט תמונה: Joakim Nadell אחד הוויכוחים הגדולים שיש בקרב יזמים, מנהלים ומשקיעים קשור לשאלה: מה זו חדשנות? אז איך יכול להיות שלפחות חצי מהחברות הכי מצליחות בעולם לא היו הראשונות בתחומן, ובעיני רובנו, לא נחשבות למי שמספקות את המוצרים או השירותים הטובים ביותר? הרבה פעמים, אנחנו לא מבינים את מהות ההצלחה של חברה ולפעמים החדשנות שלה -לא ממש נתפסת כחדשנות בעינינו. כשקוקה קולה הוציאו לשוק את דיאט קולה או קולה זירו זה חדשנות? אולי במקום לייצר (עוד) דיון פילוסופי, אולי כדאי לבדוק כמה סוגי חדשנות יש? חברת המחקר דובלין DOBLIN פירסמה מחקר שמדבר על 10 סוגי חדשנות. מהם? עכשיו, בוודאי שמתם לב, שחברות מצליחות במגוון תחומים מתאימות ליותר מקטגוריה אחת. החברות הטובות באמת – פייסבוק, גוגל, אמזון, אפל, AIRBNB, UBER, לרוב מחדשות במקביל ב4 תחומים או יותר.
חדשנות, כך אומרים לנו, היא לב ליבה של העשייה העסקית והיא הסיבה המנוע להצלחה של החברות הטובות בעולם.
חטיבת מנועי המטוסים של ג'נרל אלקטריק, הצליחה לייצר צמיחה אדירה כששינתה את המודל העסקי ממכירת מנועים, למכירת שעות מנוע. הלקוחות, חברות התעופה, שמחו "לקנות" שעות שהמטוס באוויר, ולא סתם לשלם מראש על מנוע שמחובר למטוס בלי וודאות לגבי מתי וכמה ישתמשו בו.
רשת המזון מקדונלד'ס עושה יותר כסף מהשכרת הסניפים לזכיינים שלה, מאשר ממכירת המבורגרים ואילו יבואני רכב בישראל מנצלים את הבלעדיות שלהם ואת השליטה ברשתות המוסכים כדי להגדיל את הרווחיות שלהם (על חשבון המוסכים) למספרים בלתי נתפסים.
בשנת 2001, אחד המנהלים בקומברס (היו זמנים...) פגש את בכירי תעשיית המוזיקה בישראל ושאל אותם: למה אתם מוכרים דיסקים? תמכרו מנוי חודשי דרך הסלולרי לכל מי שרוצה לשמוע מוזיקה, "אכול כפי יכולתך" ב-50 שקלים לחודש ותמכרו להיטים ב-5 שקלים לשיר. אתם תעשו הרבה יותר כסף.
הם הסבירו לו שהוא לא מבין את הביזנס שלהם.
כמה שנים אח"כ, סטיב ג'ובס עם הiPod, הראה להם מי צדק.
משהו דומה קורה בעולם האנטרפרייז (תוכנות לארגונים), שם אטלסיאן האוסטרלית עושה עבודה מעולה, וגם פייבר ו-UPWORK הן דוגמאות מעניינות.
כמו כן, שווה להיזכר בכך שההצלחה של אינטל ומיקרוסופט נבנתה על מינוף המותג וכוח המכירות האדיר של IBM, ששכנעו את ארה"ב ואת העולם שיש צורך במחשב אישי. אבל מרגע שהעולם קנה את הרעיון של מחשב אישי, אינטל ומיקרוסופט אפשרו את יצירת עולם תואמי IBM, ולמעשה השתלטו על הערך שהביזנס הזה מייצר. 80% מכל הרווח שמייצרים מחשבים אישיים שאינם אפל, הולכים לאינטל ולמיקרוסופט. תעשיית המחשבים האישיים, בגדול, עובדת למעשה עבור שתי החברות האלה כבר למעלה מ-30 שנה.
אבל כשהמטרה המוצהרת של החברה היא לשמוע WOW מהלקוחות שלה, זה לא מפתיע, נכון?
אם אתם חנות פיזית, למה שלא תמכרו אונליין, אפילו מדי פעם?
אם יש לכם אתר תוכן או עמוד פייסבוק עם המון טראפיק, למה שלא תקימו חנות DROP SHIPPING? או שאולי תהפכו לקוחות שהם אוהדים שרופים למשווקים של המוצרים שלכם?
אם אתם כבר עושים את כל זה, למה שלא תלמדו אנשים לקנות את הקטגוריה שלכם? תחשבו רגע, מה הסיכוי לפגוש מתווך נדל"ן שילמד אתכם לקנות או למכור דירה ללא מתווך? וכמה אמון תרחשו לאיש נדל"ן שכן יעשה את זה (וכנראה שתעדיפו בכל זאת לקנות דירה דרכו – כי סוף סוף תבינו על מה אתם משלמים דמי תיווך)?
ואם אתם מותג שמוכר מוצרים ושחשוב לו לשמור על חווית הלקוח והתמיד החיובית של המותג, למה שלא תקימו רשת חנויות ותמכרו ישירות? זה מה שעושים רוב מותגי היוקרה וזה גם מה שעשתה אפל, עם רשת החנויות שלה. חנות הדגל שלה בשדרה החמישית בניו יורק, מוכרת חצי מיליארד דולר בשנה, שזה קצב מכירות למטר מרובע יותר גבוה מתכשיטי היוקרה של טיפאני'ס.
מותגים מצליחים נוטים גם לבצע הרחבת מותג כמו קולה עם דיאט קולה וקולה זירו או אסם עם במבה נוגט, למרות שבטווח הארוך, לא ברור שזו אכן אסטרטגיה נכונה.
אז השאלה היא לא "מה זו חדשנות?" אלא, איך אני יכול להביט על המיזם או העסק שלי ולבחון חדשנות במגוון דרכים?
שיהיה בהצלחה.
10 סוגים של חדשנות
