האם ההצלחה בהייטק היא עניין של מזל? / שלושה דברים שלמדתי השבוע

 1. מדוע יש כל כך מעט יזמים סדרתיים?

זו היתה שאלה ששאל את עצמו רולף דובלי, היזם השוויצרי שעומד מאחורי GETABSTRACT, חברת תקצירי ספרי הניהול. איך זה יכול להיות שאנשים שיש להם לכאורה המון ידע, ניסיון, קשרים, מוניטין, לא מקימים עוד ועוד חברות? הוא תהה.

ואז הוא בדק וגילה משהו מעניין. רובם דווקא כן מקימים עוד ועוד מיזמים. אבל רוב המיזמים הללו לא מצליחים.
כשהם מצליחים, התגובה שלנו היא "טוב, ברור, יש לו את זה".
ומה קורה כשהם לא מצליחים? ולמה הם בכלל מנסים שוב, אם הם הרוויחו סכומים גבוהים?

התשובה לשתי השאלות קשורה למזל, מסביר דובלי.
רוב היזמים, הצליחו בגלל מזל בפעם הראשונה. והם יודעים את זה.
זו הסיבה העיקרית מדוע הם מקימים עוד מיזם, כדי להראות "לכולם" (כלומר, להוכיח לעצמם) שלא מדובר במזל, אם כי כמובן, שזה לעולם לא יהיה הסיפור שהם יספרו לאנשים אחרים – מביך מדי. רוב היזמים שכבר "עשו" את זה, גם מחפשים לייצר יותר אקזיטים ויותר "הצלחות", גם אם זה בפחות כסף. 
מה שמניע אותם בפעמים 2-3-4 וכו', זה לא הכסף, אלא לבנות מוניטין של "גאון" בעיני הסביבה שלהם.
בגלל זה הם מעדיפים להשקיע בצוותים מנוסים שנשארים באזור הנוחות שלהם ושלא עושים מהפכות בתעשייה, ולכן יש לצוותים האלה סיכויים טובים יותר לעשות אקזיט - אבל כזה שלא ישנה את העולם.רובם לא היו משקיעים בפייסבוק, אמזון, גוגל, AIRBNB, דרופבוקס וכו' - מי האידיוט שמשקיע בעסק עם אדם אחד או 5 במקרה של פייסבוק, ועוד ללא ניסיון יזמי קודם או ללא מודל עסקי הגיוני? יש להם כללי אצבע הגיוניים ("תשקיע בחברה עם 3 יזמים, 2 טכנולוגיים ואחד עסקי; צוות שכבר עשה אקזיט; תחום עם שוק ענק" וכו') שצריך לעמוד בהם.

אבל אם תשאלו את אותם משקיעים מצליחים איזה אחוז מההון שלהם הגיע מההשקעות שמבוססות על "כללי אצבע" ואיזה הגיע מיזמים חסרי ניסיון שעשו מהפכה בכלל מבלי לתכנן, תגלו את חוסר ההיגיון בדרך שלהם. רוב המשקיעים הטובים בישראל, עשו את הכסף שלהם דווקא מיזמים חסרי ניסיון שעשו משהו בפעם הראשונה, ובמקרה שינו את העולם. ואם עדיין הם עובדים ומשקיעים לפי שיטה אחרת (שנשמעת הגיונית) - סימן שמה שמניע אותם זה לא כסף, אלא רושם על אנשים אחרים - ואולי ניסיון "להשתיק את הקולות" שיש להם עצמם בראש. 

רגע...
למה שלמישהו שעשה 50 מיליון דולר יהיו קולות של ביקורת ולעג עצמי בראש?
יש לא מעט אנשים שגרפו עשרות מיליוני דולרים ממכירת חברות הייטק לחברות אמריקאיות, רק כדי לשמוע שבתוך כ-24 חודשים, הטכנולוגיה שנרכשה בכסף רב - הושלכה לפח. איך זה יכול להיות שחברות ענק סוגרות מיזם ששילמו עליו לפעמים מיליארדי שקלים? ומה זה אומר על מי שייסד אותו והתעשר מ... כשלון?

זו שאלה מעניינת מאוד.
אם הצלחת כתוצאה מאיזו הבלחה, משהו רגעי, מעסק שלא באמת שווה את הכסף ששילמו עליו, האם אתה בעצם "בלוף"?
כמובן, זה לא אומר, שיש פה *רק* מזל.
מדובר באנשים חכמים שעבדו מאוד קשה, אבל כמו שאנחנו יודעים, שכל והתמדה הם תנאים הכרחיים – אבל לא מספקים.

כולנו מכירים לא מעט אנשים חכמים, שעובדים קשה, וחשבון הבנק שלהם רחוק מלהיות מרופד בערימות של כסף.

אולי לפרופ דניאל כהנמן, הפסיכולוג שהיה מיוצרי "הכלכלה ההתנהגותית", ואף זכה בפרס נובל, תהיה תשובה?

 

2. מה הפסיכולוג החכם ביותר בעולם היה אומר על זה?

פרופ' דניאל כהנמן, מדבר על "אשליית היכולת". הרבה פעמים, כשמישהו ניצב בראש הגבעה, אנחנו בטוחים שיש לו יכולות על, ממהרים להעריץ אותו וללמוד ממנו. אבל מה אם זה סתם מזל?

בספרו "לחשוב מהר ולאט", מספר כהנמן על חברת ניהול השקעות שהזמינה אותו לייעוץ. הוא ניתח את הביצועים של יועצי ההשקעות שלהם ב-8 השנים שקדמו. כהנמן חישב את מקדמי ההתאמה בין צמדים של שנים (ראשונה ושניה, ראשונה ושלישית, ראשונה ורביעית וכך הלאה), והגיע למסקנה המביכה שבמקרה שלפניו אין כמעט קשר בין יכולת לביצועים. הממוצע של 28 הקורלציות היה 0.01, כלומר, למעשה אפס.
אם באותה חברת השקעות היו נותנים לקופים לגלגל קוביות או לזרוק חצים, הם היו מקבלים את אותן התוצאות.
אבל הם לא שילמו בבוטנים ובבננות, אלא במשכורות עתק ליועצי השקעות, שגם קיבלו בונוסים על "הישגים", שכאמור, היו לחלוטין מבוססים על מזל.  

3. איך מה שדובלי וכהנמן אומרים, מסתדר עם מה שאנחנו רואים בהייטק הישראלי?

לפני מספר שנים, במסגרת כנס משקיעים ביוון, נשאלתי בפאנל מהו "סוד ההצלחה" של הסטרטאפים בישראל. אבל מקום לחזור על המנטרה של המוח היהודי, ההשקעה האדירה של צה"ל בטכנולוגיה ש"זלגה" לשוק האזרחי ותכנית יוזמה של ממשלת ישראל, החלטתי לעשות משהו אחר: לשאול שאלות.

פניתי לקהל ושאלתי:
אם אתם צעיר צרפתי, שיכול לעשות מה שהוא רוצה ולעבוד היכן שהוא רוצה בפאריז, היכן תבחרו לעבוד?
"LVMH" היתה התשובה, יצרנית מותגי היוקרה, שמייצרת בין היתר את לואי ויטון.

ואם אתם צעיר גרמני, שיכול לעבוד היכן שבא לו?

"מרצדס, ב.מ.וו, פולקסווגן" אמרו בקהל.

ניו יורק?
"וול סטריט"

לונדון?
"אחד הבנקים בסיטי"

אם אתם גרים ברומא, במילאנו, או בפירנצה באיטליה?
"אופנה"

אוסטרליה?
"חברת מחצבים"

יוון?
"תיירות, ספנות"

לוס אנג'לס?
"הוליווד, סרטים, מדיה."

ואם אתם גרים בסן פרנסיסקו?
"סיליקון ואלי, כמובן".

ואם אתם גרים באזור תל אביב?

"הייטק".

מה זה מלמד אותנו?

שבכל מקום (במקרה הטוב) יש "אקוסיסטם" אחד, סקטור אחד שמושך את רוב הטלנטים. האנשים הכי חכמים באזור, ולפעמים בעולם, הולכים לעבוד בתעשייה הזאת. גם מדובר בהייטק, ואתה לא מתכנת, אלא עורך דין, יועץ מס, מעצב, איש שיווק, איש כוח אדם – ואתה מצוין בתחומך, רוב הסיכויים שאתה תעבוד בסקטור הזה. כמו מגנט, רוב האנשים הכי חכמים - אנשי התפעול, הניהול, הייעוץ המשפטי, פיננסי, מיסויי, שירות לקוחות, ועוד - יעבדו בתחום זה. וזה ניהול השקעות ובנקאות בניו יורק, סרטים וסדרות בלוס אנג'לס והייטק בסן פרנסיסקו.
מצד שני, לאדם מוכשר שעובד באותו אזור - ולא באקוסיסטם הזה - יהיה הרבה יותר קשה לפרוץ ולהצליח. ואם אתם גורם שרוצה להשפיע על הכיוון של המדינה שלו, כדאי לזכור: הסיכוי לייצר תעשיית הייטק משגשגת במקומות כמו אוסטליה, גרמניה, צרפת ויוון יהיה גדול יותר, אם תחברו את המיזמים לתעשייה המרכזית שכבר פורחת בהם. 

המצטרפים החדשים לכסף הישן ברשימת 100 עשירי ישראל - אנשים שעשו את כספם מזיכיונות בלעדיים, מונופולים, דואופולים וקרטלים, גישה כמעט בלתי מוגבלת למימון בנקאי, ועסקים עם ממשלת ישראל - הם כמעט תמיד מעולם ההייטק. אם אתם לא בנים או בנות של יבואן רכב ישראלי ואתם חולמים להיות מולטי מיליונרים - כדאי מאוד שתקימו או לפחות תעבדו בסטרטאפ מוצלח.   

 

4. בונוס: מה הקשר בין הצלחה בהון סיכון להצלחה של בי"ס למנהל עסקים של הרווארד?

אחד הדברים שמסבירים את ההצלחה של המשקיעים הכי טובים, הוא מה שמסביר את ההצלחה של אוניברסיטת הרווארד.

בניגוד למה שאולי נדמה, המשקיעים הכי טובים הם לא אלו ש"עוזרים ליזמים". היזמים הכי טובים לא באמת רוצים משקיע חכמולוג ומתנשא, שיבלבל להם את המוח עם "אסטרטגיה" ו"תובנות" באותן כמה שעות בחודש שהוא "מקדיש" למיזם שלהם. אם הם היו רוצים טיפוס כזה בחיים, הם היו נשארים שכירים.
הם רוצים תדמית.
הם רוצים לעבוד עם משקיע שמקושר להצלחה, ואז אנשים "ישר יבינו" שאם המשקיע הזה מעורב, סימן שהמיזם שלהם מוצלח.
זה מה שהם מחפשים, לא "ערך מוסף", עצות ומישהו שיגנוב להם את הקרדיט ואת אור הזרקורים כשהם יצליחו.
סטוריטלינג בהייטק, מתחיל בזהות היזמים וממשיך בזהות המשקיעים.

באותו האופן, התלמידים שמגיעים לבית הספר למנהל עסקים בהרווארד, לא צריכים באמת ללמוד את מה שיש בהרווארד כדי להצליח (ואם זה מה שהיה מעניין אותם, הם לא היו צריכים לבזבז על כך שנתיים של הכנסות מעבודה). הסיבה שהם נרשמים להרווארד, היא שהם רוצים את החותמת הזאת שאומרת "בוגר הרווארד", ואז האנשים שפוגשים אותם יכולים להפסיק לחשוב ולבחון. הם יודעים שמדובר באדם חכם עם פוטנציאל הצלחה גבוה. בהרווארד משתדלים לקבל רק תלמידים שיצליחו בכל מקרה – ולא אנשים שמשלים את עצמם שכמה קייס סטאדיז והרצאות יהפכו אותם ליזמים ומנהלים מובילים. (עוד על הרווארד, כאן).

אם אתה משקיע שמקושר להצלחה, היזמים יעדיפו לפנות אליך. ואם נוצר מומנטום, ויש לך כמה סיפורי הצלחה, אז בכלל נפלא. במילים אחרות, אם אתה משקיע בעל מוניטין, לרוב ההזדמנויות הכי טובות באות אליך, וזה לא אתה זה שיוצר אותן. הקרנות הכי טובות בעולם, הן הכי טובות כי הן נחשבות להכי טובות (בגלל מעורבות באקזיטים משמעותיים בעבר), ואז הן מקבלות את זכות הסירוב הראשונית על הזדמנויות פורצות דרך.
וכשהן מפספסות חברות כמו AIRBNB, אובר, פייסבוק, אמזון, וכו', שם נפתחת הדלת לדור חדש של משקיעים, לבנות מוניטין משל עצמו.

 

5. בונוס 2: מה וורן באפט היה אומר על זה?

באפט אמר פעם, "הרבה יותר חשוב מה מצב הסירה, מאשר זהות החותרים בה". שנים רבות, הוא נוהג לומר שכאשר מנהלים בעלי מוניטין מעולים מוזמנים לנהל עסק עם מוניטין גרוע, בסופו של דבר המוניטין של העסק נותר ללא שינוי. מה שקובע, זה הרבה יותר השוק, הסביבה.

ומה דון לוקזי, ה"רע" בסרט הסנדק 3, היה אומר על זה? "מי שבונה על אנשים, בונה על בוץ".

במילים אחרות, תנו יותר קרדיט לקונטקסט, לסביבה, לתופעה ולמגמה, ופחות לאדם עצמו.
נכון, הוא חכם, אבל כנראה שגם לכם לא חסרה חוכמה, רק קצת מזל - ואולי גם התבונה לעבוד בתעשייה הנכונה.  

 

---
רוצים לבחון אם יש לכם עין להשקעות?
הקליקו כאן >>> 
page283.html

--
אם היה לך פנאי לקרוא רק ספר אחד בזמן הקרוב, איזה ספר מומלץ לקרוא
 

רוצים לוודא שאתם מצטרפים לאלפי בכירים, בעלי עסקים ויזמים שלא מפספסים את התוכן הנפלא של "3 דברים שלמדתי השבוע"? הרשמו לרשימת הדיוור, כאן